Enkele tuinen van Cilia Prenen

Tuin Prinsengracht, Amsterdam

Stadstuin in Amsterdam door Cilia PrenenDe tuin bleek geen tuin maar een oerdegelijke, dikke betonplaat. Verwijderen was geen optie: veel te duur. De oplossing werd gevonden door de betonplaat te bedekken met een dikke laag aarde. Drainagebuizen leiden regenwater ondergronds naar het enige gat in het beton. Vanuit het laaggelegen huis loopt de nieuwe tuin langzaam en trapsgewijs omhoog. Achterin ligt hij 60 à 70cm hoger. Daar is een groot terras aangelegd met een hoog smeedijzeren prieel. Dit zal de buurhuizen in de toekomst aan het oog onttrekken.

klik op de plaatjes om de tuin te bekijken


Binnentuin

Binnentuin door Cilia PrenenDe binnenstraat waaraan deze tuin grenst ligt aanzienlijk hoger dan het huis. Vanaf de nieuwe garage achterin liep de tuin steil naar beneden. De grond werd gelijkmatiger over het terrein verdeeld en aangevuld met goede tuinaarde. Hierdoor zijn terrasvormige plantvakken ontstaan waar het regenwater niet meer vanaf stroomt. De bouwvallige schutting werd vervangen door een hek met klimop. Halverwege de tuin werd een extra terras in de zon gemaakt, overhuifd door beplanting.

klik op de plaatjes om de tuin te bekijken


Grote stadstuin

Stadstuin door Cilia PrenenDe wens van de bewoners was: een bloeirijke tuin die intensief gebruikt kan worden. Daarom is gekozen voor brede paden, veel terrassen en overal ruime plantvakken. Het hele jaar valt hier iets te beleven. Een stevige basis van wintergroene planten en hagen biedt een kader voor de vele bloemen. Van de tere winterbloeiers tot de laatste herfstkleuren. De nieuwe achterschutting is helemaal ingepakt met planten. Hierdoor is de harde grenslijn met de buurtuin haast verdwenen.

klik op de plaatjes om de tuin te bekijken


Johannapark, Amsterdam

Tuin Johannapark. AmsterdamOpgezet als doolhof, zodat mensen, kinderen en dieren zich onbespied kunnen wanen ondanks een betrekkelijk klein oppervlak. Zomerse weelderigheid van bladeren, bloemen, fruit en groenten wordt bijeengehouden door een strakke architectuur van paden, gras en groenblijvende elementen, die het winterbeeld bepaalt.

klik op de plaatjes om de tuin te bekijken